top of page
Embraer
QCOMP LOGO2.png
Embraer.png

Centraal dataplatform

 DATAWAREHOUSE | BUSINESS INTELLIGENCE | SELF SERVICE

Embraer commercial aviation

Embraer maakt verkeersvliegtuigen, privéjets en militaire toestellen. Het hoofdkantoor staat in São José dos Campos in Brazilië, het Europese hoofdkantoor in Amsterdam. De verkeersvliegtuigen van Embraer hebben een capaciteit tot 150 passagiers en Embraer heeft ongeveer 30% van de markt voor dit soort type verkeersvliegtuigen in handen. Bij het bedrijf werken wereldwijd ruim 20.000 mensen.

Inzichten in productie en logistiek

Inzicht in het order boek en de daarbij behorende complexe logistieke en productiestromen is cruciaal. Embraer maakt onder andere gebruik van SAP voor haar productie en logistieke processen maar het is lastig voor analisten om inzichten te realiseren uit deze ERP applicatie.

Data die momenteel grotendeels opgesloten zit in SAP moet worden vrijgemaakt en vertaald worden naar eenvoudige modellen zodat analisten betere en snellere inzichten kunnen realiseren.

Grote hoeveelheden complexe data

De productie en logistieke stromen voor de productie van een vliegtuig is een zeer complexe aangelegenheid. Er wordt gebruik gemaakt van een enorme hoeveelheid data uit diverse applicaties en aanleverde systemen van onder andere leveranciers.

Voor het opslaan en bewerken van data gebruiken veel analisten, voor de komst van Qcompany, met name downloads uit SAP en local tools als Excel en Access, maar met deze software liep het bedrijf tegen grenzen aan. Systemen lopen vast door hoeveelheid data die vanuit SAP worden gehaald en biedt tevens weinig structuur.

Vandaar dat Tiago Porteiro van Embraer via Microsoft op zoek ging naar een partner die niet alleen veel weet van data analyseplatformen maar ook van logistieke data en productieprocessen. Het nieuwe platform moest inzicht geven in de enorme datastromen maar ook de mogelijkheid hebben om makkelijker uit te breiden en aan te passen.

"Inzicht krijgen in onze logistieke- en productieprocessen is cruciaal om sneller te schakelen en bij te sturen. Onze business analisten moeten zelfstandig ad-hoc analyses kunnen uitvoeren"

TIAGO PORTEIRO

IT DIRECTOR EUROPE, EMBRAER

Data Platform
Een belangrijk onderdeel van de oplossing die Embraer heeft geïmplementeerd is het gebruik van een datalake waarin de data vanuit onder andere SAP wordt opgeslagen. Met behulp van diverse tools wordt de logistieke en de productie data getransformeerd in analytic modellen. De modellen zijn dusdanig gestructureerd dat met behulp van Power Bi data analisten zelfstandig inzichten kunnen realiseren.

Dit platform is self-driving, self-securing en self-repairing. Het concept zorgt ervoor dat er geen menselijke tussenkomst meer nodig is voor het provisionen, beveiligen, back-uppen, monitoren of herstellen van systemen.

Computer- en storagecapaciteit is volledig elastisch en je betaalt als organisatie alleen voor daadwerkelijk verbruik. Het platform houdt zichzelf up-to-date met de laatste security-updates en patches, versleutelt alle data, onderschept datalekken door preventieve controlemechanismen en beschermt systemen automatisch tegen kwaadaardige aanvallen van buitenaf en van binnenuit.

Van uren naar minuten

Voorheen moesten business- en data analisten wachten op exports uit SAP voordat de IT-afdeling de bestanden had klaargezet. Vervolgens ging met aan de slag met het cleanen en verrijken van de data in Excel en Access. Met de nieuwe aanpak van Qcompany is Embraer in staat om op elk moment van de dag de diverse datasets te verversen. Altijd real-time data en dat is cruciaal bij logistieke stromen. Alle data analisten maken gebruik van dezelfde datasets en dat scheelt enorm in het achter controleren van verschillende inzichten. Met behulp van de Power Bi Excel analyse functionaliteit zijn de analisten in staat om snel ad-hoc analyses te maken terwijl de sheets toch connected blijven met de datasets.

Gebruiksgemak

Voor de data analisten heeft het nieuwe platform naast veel betere analyses en tijdwinst ook veel gebruiksgemak opgeleverd. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om analyses en dashboards te maken en je bent met een paar klikken klaar. Bovendien blijft alle data in het platform beschikbaar voor analyses en leidt die schaalbaarheid er ook toe dat in de toekomst er nog veel meer analyses vanuit andere bronnen aangesloten kunnen worden.

Klant:

Embraer

Sector:

Manufacturing

Uitdaging:

Embrear gebruikt onder andere SAP voor productie, planning en financiële administratie en rapportages. Bij de afdelingen productie en logistiek is er niet de mogelijkheid om eenvoudig rapportages te creëren en mist men de flexibiliteit om rapportages aan te passen en te delen binnen de organisaties 

Oplossing:

In samenwerking met Qcompany is een  data strategie ontwikkeld om een modern data platform te realiseren waarbij selfservice business intelligence centraal staat.

De bestaande rapportages zijn gerationaliseerd en vervangen door flexibele modellen. Er is een Datawarehouse ontwikkelt die zowel SAP ontsluit als een connectie maakt met de self-service data visualisatie laag (BI). Hierdoor werken medewerkers met gestandaardiseerde modellen, maar hebben tevens de mogelijkheid om zelfstandig analyses te realiseren.

Voordelen:

  • Wereldwijd a single source of truth 

  • Self-service analytics 

  • Hoge performance 

  • Betere betrouwbaarheid van rapportages 

  • Verbeterde schaalbaarheid 

  • Real-time inzicht in logistieke stromen en voorraad posities 

  • Tijdsbesparing

Producten die zijn ingezet

  • Azure

  • Microsoft Data Factory

  • Microsoft Power Bi 

Over Qcompany

A BOUTIQUE CONSULTING FIRM. Niet zomaar een consulting organisatie maar een kleine organisatie met focus. We zijn een kantoor met diepgaande kennis en ervaring met data, intelligence en datascience 

 

We onderscheiden ons door met innovatieve oplossingen te komen voor complexe dataproblemen. 

images.png
bottom of page